onsdag 25 september 2013

Fridas fråga

Under en promenad genom en kyrkogård med min vän Frida ställde hon en fråga som har fastnat i mitt huvud.
Vad skulle du vilja bli ihågkommen för?
Mitt första svar var att jag inte egentligen räknade med att bli ihågkommen i någon större utsträckning. Jag tänkte att jag sannolikt inte skulle bli en historisk person.

– Men din familj och dina vänner då?

Till min förvåning kunde jag inte riktigt ge något svar på frågan. Det kan jag fortfarande inte.

Givetvis vill jag att folk skall minnas mig i positiva tankar. Att de skall komma ihåg mig som glad, generös, rättvis, snäll, duktig och så vidare. Men lite djupare än så? Vad är det jag helst vill bli ihågkommen för? Ju mer jag har tänkt på det, desto mer känns det som att svaret på denna fråga ligger nära det "varför" som jag letar efter som "svar" till mitt liv.

Det bästa jag har lyckats komma fram till hittills är att jag blir ihågkommen som någon med integritet. Att jag var ärlig, rättvis, hederlig och stod för vad jag gjorde. Det är någonting som jag känner starkt för inombords.


Dock undrar jag om någon av de som känner mig skulle använda det ordet för att beskriva mig, så det kanske finns utrymme för förbättring. Inte kan jag heller se att det ger något klart svar på "varför" i mitt liv. Möjligen svarar det på "hur". Så en pusselbit är lagd, men min jakt går vidare...

Vad skulle du vilja bli ihågkommen för?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar