måndag 23 september 2013

Varför skriver jag detta?

Jag har det inte dåligt. På de flesta fronter har jag det egentligen ganska bra. Jämfört med större delen av världens befolkning har jag det löjligt bra. Jag har ett bra jobb. Trevliga kollegor. Goda vänner. Pengar på banken. God hälsa. En lägenhet jag trivs i. Allt detta har jag, och det är jag mycket tacksam för!

Mitt problem är bara att jag inte riktigt känner mig sugen på någonting.
Allting känns lite sådär försiktigt meningslöst. Ett uttryck jag hörde från Charlie Söderberg (känd från Lyxfällan på tv) sammanfattar det ganska bra.
De flesta människor går upp på morgonen för att de inte har dött under natten.
Så vill jag inte känna. Jag vill gå upp på morgonen för att jag brinner av längtan att sätta igång med dagens uppgifter. För att någonting djupt inom mig resonerar med det jag gör. Jag vill känna att jag har ett mål. En mening med mitt liv. Att alla mina handlingar är uttryck för en och samma strävan. Harmoni.


Det låter måhända högtravande och närmast omöjligt. Kanske är det det. Men kanske ändå inte. Det finns många som säger att det är så de känner. Är de några supermänniskor? Jag vill tro att det är möjligt för alla.

Målet med denna blogg är därför att hitta det "varför" som gör att jag istället för: Jag har det inte dåligt, med övertygelse kan säga: Jag har det jättebra!

Samtidigt hoppas jag att mina funderingar kan hjälpa andra som känner liknande.

Vill du följa med på min resa?

5 kommentarer:

 1. Om du läser detta, skriv gärna en kommentar. Det uppskattas!

  SvaraRadera
 2. Du formulerar min tankar! :) Vi får hjälpas åt att tänka.. great minds och sån't.. Jag har börjat med yoga. Känns spontant som något värt att testa, med målet att bli bra på att vara fokuserad på här/nu - låter jättemkt som en klyscha, men om man blir riktigt riktigt bra på att leva/känna just NU, tror jag man upplever tillvaron annorlunda på många sätt! Nu tänker jag så där hard core bra på att fokusera tankar, som shaolin munkar ungefär :)) Löpning eller yoga, de kan säkert funka lite lika.. /Å

  SvaraRadera
 3. Å: Spännande att du känner igen dig. Mottager tacksamt tankehjälp, både i detta och framtida inlägg. :-)
  Att lära sig leva här och nu tror jag också är viktigt. Munk kanske är ett steg längre än jag tänkt gå ;-) men åt det hållet låter intressant! Du får berätta hur det går med yoga.

  SvaraRadera
 4. Jag kan känna igen mig i det du skriver från vissa perioder i livet. Jag tror att det som driver oss och får oss att vakna med ett leende och ett "go", kan variera från år till år, och månad till månad beroende på vad som händer och sker i livet.

  Ett tag kanske det nya jobbet är det som känns roligt och lustfyllt varje dag, sedan blir det vardag, rutin och monotont, men då kanske den stora kärleken dyker upp och får oss att studsa upp ur sängen under ett halvår, tills den största förälskelsen lagt sig.

  Det finns förmodligen inte något givet svar på meningen med livet och vad som får just dig att studsa upp på morgonen och vilja lämna sängen. Men genom att ha små och stora saker, mål och delmål att se fram emot och sträva mot i vardagen, varje vecka, varje månad och varje år, så tror jag att du kan känna harmoni och en mening i livet.

  Det är dock viktigt att ha med sig insikten att det faktiskt är resan och strävan framåt och inte själva målet, som är livet :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Kul att du kommenterar!

   Jag tror du har helt rätt i att det som motiverar oss kommer variera genom livet. Men jag tänker att de saker som motiverar en ändå har en gemensam nämnare eller en röd tråd. Du kanske ena månaden är intresserad av ekonomi och andra av heminredning, men båda kan exempelvis ha med minimalism att göra. Om du lockats av minimalism i 20 år är det inte så sannolikt att du kommer vakna upp och känna att ditt livskall är att konsumera mera. :-)

   Det är definitivt viktigt att komma ihåg att det är resan som räknas dock. Fram kommer man förmodligen aldrig och gör man det så var man inte ambitiös nog. ;-)

   PS. Blev förövrigt väldigt inspirerad av era balansräkningar och konsumtionsförankringar. Mycket bra idé!

   Radera