torsdag 31 oktober 2013

Åldersnoja

En av orsakerna till att jag började söka efter "varför" i mitt liv var att jag började känna mig gammal. Kanske inte gammal egentligen, men åtminstone tillräckligt gammal för att känna att "vid det här laget borde jag veta vart jag är på väg i livet."

Det kan vara lite stressande att fundera på hur långt man har kommit i livet jämfört med sina förväntningar. "Har jag kommit så långt i min karriär som jag tänkt? Borde jag inte ha en partner vid det här laget? Kommer jag vilja ha barn framöver? Jag blir ju trots allt inte yngre."

Någon dag efter jag kört igenom de här frågorna lite extra i huvudet hittade jag blogginlägg med titeln Does Life End at 35?. Författaren Kejia Zhu pratar om just dessa känslor, speciellt i jämförelse med andra.
Do you sometimes lie awake worrying that you aren't succeeding fast enough? Are you tortured by younger peers who have global businesses, penned acclaimed books and a string of iron-man medals?
Han beskriver hur han intervjuar sin far, en välrenommerad biologi-professor, om hans karriär och livsval. "Hur var han i min ålder?" frågar sig Zhu. Pappans svar förvånar honom.
You know, my career only really took off after I turned 58.
Yes, I'd say the 10 years between my 60s and my 70s were my busiest.
Det är en härlig bild att ha med sig tycker jag. Lite som insikten om att "jag har ju livet på mig".

http://www.flickr.com/photos/chrishunkeler/6867681207/

Ytterligare ett sätt att tänka är så här.
Jag har nu levt i ca 30 år. Om jag lever så länge som man kan tänka sig att min generation kommer göra så kommer jag bli ungefär tre gånger så gammal. Under mina 30 första år har jag lärt mig otroligt mycket och upplevt fantastiskt mycket roligt. (Då får vi också ta hänsyn till att jag inte ens kunde vare sig gå eller prata under de första åren.) Tänk då hur mycket jag kommer ha lärt mig och upplevt om lika lång tid till, när jag är 60, eller om dubbelt så lång tid till vid 90! Shit, vilken grym 90-åring jag kommer vara!
Är du rädd för att bli gammal?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar