fredag 11 oktober 2013

Är frågor mer värda än svar?

Nyligen snubblade jag över en helt fantastisk serie av Kostas Kiriakakis. (Läs den!)

Den lyckades med konststycket att få mig att tänka till ordentligt och samtidigt sprida en härlig känsla i hela kroppen. Starkt rekommenderad läsning!

Serien berättar om ett parkbänkssamtal mellan en ung romantiker och en äldre mer praktiskt orienterad man.

Yngligens tes är att frågor är mer värda än svar. Han menar att svar visserligen är nödvändiga för att få saker att hända, men att de är knutna till den miljö där de uppstod och lätt kan bli inaktuella. Frågor däremot har kvar sitt värde över tid och kan ge upphov till nya svar.

Gamlingen som är stolt över de svar han samlat på sig under livet ställer till slut, något irriterad av samtalet, frågan:
If "worthless" answers are the only thing that leads to action, the only thing that makes things actually happen, what's the real use of your precious questions and crazy theories to the world out there anyway?
Till vilket ynglingen blir svarslös och sedan konstaterar: "That's a keeper!"

I seriens anda är kanske denna bloggs fråga "varför" viktigare än dess svar. Det är ju frågan som får mig att tänka och söka. Det är frågan som gör att jag inte är nöjd utan vill förstå mer. Det är frågan som håller mig nyfiken.

Är frågan viktigare än svaret?

2 kommentarer:

 1. Jaaa! Frågan är drivkraften, det som håller oss vakna och öppna. Fast vissa svar kanske kan verka öppnande också, iofs.. Det kanske går att skilja mellan öppna och slutna svar? Svar som skapar nya frågor i en kategori och svar som stänger i en kategori? /Å

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som att vi är inne på samma spår.

   Jag tror att svar kan vara öppnande i att de leder till en ny grupp frågor. Frågor som blir relevanta först när den första frågan är avgjord. Exempelvis blir frågan om "hur skapades gud?" relevant först om man svarat (eller åtminstone antagit) "ja" på frågan "finns gud?".

   Så nån slags sammanfattning för min del blir nog att frågor får mig att vilja gå och svar ger mig riktningen.

   Dock undrar jag om man alltid vill ha "öppnande" svar. Tvärt om känns det ibland som att man vill "stänga" saker. Just för att slippa fundera på om ditten eller datten är bättre. Bara välj en och gå vidare. :-)

   Radera