torsdag 17 oktober 2013

En ursäkt för att börja om

Ibland händer det att jag inte trivs med en situation men ändå inte riktigt vågar förändra den. Speciellt om det är något jag medvetet gett mig in på. Då tar det emot att erkänna att jag trots allt inte hamnat rätt.

I de lägena börjar jag nästan hoppas på att någonting utom min kontroll skall gå snett så jag får en ursäkt för att börja om. Någonting jag kan peka på och säga "jag gjorde ändå så gott jag kunde".

Denna känsla fångade webb-serien A Softer World med sitt sedvanliga drag av mörk humor i en mycket pricksäker strip.

sometimes i want to ruin my whole life so I can start over without feeling guilty. 

Mycket handlar väl om (missriktad) prestige eller perfektionism – att inte erkänna att man gjort fel.

Detta beteende kan ofta hindra en från att göra saker man vill göra. Hellre än att riskera att ses som misslyckad väljer man att låta bli. Det gör det svårare att utforska livet, hitta sitt "varför" och bara allmänt leva ett gott liv.

I min rosa lilla fantasivärld är det här mitt "varför" kommer in och räddar dagen. Med det som motivering och tydlig ledstjärna kan jag styra mig i rätt riktning när jag råkat hamna lite snett. I väntan på detta "varför" har jag dock kommit på ett knep. Något som ger mig en ursäkt för att börja om.

Mitt knep är att genomföra "experiment". Istället för att tydligt välja en riktning och säga "från och med nu skall jag göra så här" kan man säga "detta skulle kunna vara något bra, jag skall genomföra ett experiment under 30 dagar för att utvärdera om det är något för mig". Det fiffiga med denna omformulering är att det nu är omöjligt att misslyckas! Faller experimentet väl ut är det bara att tacka och ta emot. Om resultatet istället blir dåligt har man fortfarande lärt sig något och kan utan skam gå vidare i en annan riktning. Det var ju bara ett experiment och inte "på riktigt"!

Givetvis blir det ingen skillnad i vad man faktiskt gör och det är också hela poängen. Det är ett sätt att få någonting gjort men mentalt undanröja rädslan för att misslyckas. Ett slags trick för att lura hjärnan. Dock ett trick som funkar, åtminstone för mig.

Behöver du också en ursäkt för att börja om eller byta håll? Genomför ett experiment!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar