måndag 7 oktober 2013

En vattendelare

"Det där 'varför' som du letar efter, hur ser det ut egentligen?"

En högst berättigad fråga, kära läsare. Jag har ju trots allt skapat en blogg för att leta efter det. Låt mig förklara hur jag tänker.

Varje dag så gör jag en massa saker och tar mängder av små och stora beslut. En del av dessa saker gör jag frivilligt, andra för att jag "måste" (eller rättare sagt, för att jag vill undvika konsekvenserna av att inte göra dem). En del saker är jag stolt över i efterhand, andra mindre stolt. En del leder mitt liv i en konstruktiv riktning, andra i en destruktiv.

Om jag satt och analyserade mitt liv i efterhand, så skulle jag kunna välja ut vilka saker jag gjort som jag är nöjd med och vilka jag skulle velat redigera bort om jag kunnat. Vi kan tänka oss att jag delar in dem i två högar – den bra högen och den dåliga högen.

Tittar man sen på dessa två högar så tror jag att jag att man kan hitta en slags vattendelare. Någonting som de bra sakerna har gemensamt men som skiljer dem från de dåliga. Det jag är på jakt efter – mitt "varför" – är den vattendelaren. En tumregel som jag kan pröva varje beslut mot för att avgöra vilken väg jag skall ta. En princip som uttrycker det som jag tycker är viktigt i livet.

Det är egentligen ingenting konstigt, vi använder sådana tumregler varje dag. "Man skall vara snäll" är nog en tumregel de flesta har i oss. Därför väljer vi att ge en komplimang även när vi inte måste, vi hjälper någon plocka upp saker som de tappat eller skänker en slant till någon som har det sämre ställt. Tänker man efter kan man förmodligen komma på en hel hög sådana små tumregler.


Mitt "varför" tänker jag mig är en tumregel på lite större skala. En som täcker in hela livet. Idag upplever jag mer att jag har ett virrvarr av små regler som alla på något plan är vettiga men som inte riktigt prickar rätt alla gånger och i vissa fall dessutom säger emot varandra. Speciellt när de gör det är det väldigt svårt att veta vart man skall gå.

Vad har du för tumregler i ditt liv?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar