måndag 21 oktober 2013

Har jag redan svaret?

I en vattendelare beskrev jag hur jag letade efter en tumregel eller princip som jag kunde använda för att guida mig själv rätt i livet. Jag har ju faktiskt redan idag ett antal principer som jag lever efter ("och om inte de duger så har jag andra", som Groucho Marx så fyndigt sa).

Tre exempel på principer är:
  • Rätt skall vara rätt. Den som är bäst skall vinna, man skall inte fuska, man skall vara ärlig, etc.
  • Inga mörka hörn. Att ignorera dåliga saker och hoppas att de försvinner fungerar inte – de kommer tillbaka och biter en när man som minst behöver det. Lys istället upp och förtydliga det som är oklart.
  • Tänk positivt. Om än lättare sagt än gjort, så tror jag på att man kommer längre och känner sig gladare av att han en solig inställning till saker och ting.

Skulle det möjligen kunna vara så att någon av dessa principer (eller andra som jag har men som inte är listade ovan) är mitt "varför"? Eller åtminstone ett embryo till mitt "varför". Kanske är det jag söker en kombination av flera av dessa principer?

Faktum är att principerna ovan låter ganska likt min gissning rörande svar på Fridas fråga. Då svarade jag att "integritet" var viktigt för mig. Det är ju helt klart förenligt med "rätt skall vara rätt" och "inga mörka hörn" i alla fall.


De exempel jag skrev ovan var bara de som poppade upp i huvudet spontant. Sedan har jag med all sannolikhet många fler, varav vissa till och med är omedvetna. Det skulle vara intressant att kartlägga dem lite mer noggrant. Får lägga in det i min mentala "att göra"-lista.

En intressant tanke är att jag kanske egentligen redan sitter inne på svaret, men bara behöver slipa det lite. En avslutning av detta inlägg blir därför följande fråga.
Vet jag undermedvetet redan svaret på "varför" i mitt liv, men bara inte förstått det medvetet än?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar