lördag 5 oktober 2013

Hitta lyckan genom Amazon

Jag har alltid gillat att läsa böcker. Jag var "storkund" hos mitt lokala bibliotek under min uppväxt och på senare år har jag köpt allt mer böcker.


Utöver de böcker jag köpt har jag dessutom byggt upp en ständigt växande önskelista av böcker. Den har jag haft hos bokhandeln Amazon. När jag kikade igenom den nu precis gav den en ganska intressant bild av hur mina intressen har utvecklats under åren.

 • För 10 år sedan stod böcker inom programmering högt upp på min önskelista. I ärlighetens namn bestod min önskelista endast av programmeringsböcker. Det hade vid det här laget varit min hobby och sedermera karriär sedan 10 år tillbaka.
 • För 5 år sedan började ett nytt område dyka upp – chefsskap/karriär. Här började jag nog för första gången fundera seriöst på att ändra riktning i livet. Fortfarande dök någon programmeringsbok upp i listan då och då.
 • Ett år senare började det också trilla in böcker på temat personlig utveckling. Efter det blev det ganska spretigt. Fortfarande dök karriär-böcker upp, med nu även med instick av marknadsföring, kreativitet, ekonomi och lycka. Några programmeringsböcker syntes inte längre till.
 • Under det senaste året har det lagts till böcker inom en rad områden: personlig utveckling, marknadsföring, lycka, ekonomi, karriär, kreativitet, hjärnan, styrketräning, filosofi och entreprenörsskap. Inte minst ekonomi och styrketräning har varit tydliga teman för året.

Så, vad säger då detta? Eftersom böcker är någonting jag läser på min fritid tror jag man kan se dem som en rimlig indikator på intresse. Det betyder ju i så fall att programmering faktiskt inte är så intressant för mig längre. Lite mindre tydligt är väl vad jag egentligen är intresserad av nu - det spretar ju som sagt lite.


Skall jag försöka mig på en gissning så är nog något slags gemensamt tema att "förbättra sig själv" eller "må bra". Böcker på temat personlig utveckling, kreativitet och lycka passar ju rätt bra in där. Att förstå sig på sin hjärna kan ju hjälpa. Karriär och entreprenörskap handlar om att utvecklas och hitta rätt yrkesmässigt. Filosofi bidrar till att sätta saker och ting i perspektiv. Marknadsföring innebär att bli bättre på att uttrycka mig. Mitt intresse i ekonomi har kretsat kring att få ett intelligentare användande av mina pengar. Även styrketräning landar ju i att förbättra sig själv, i en fysisk bemärkelse.

Min följdfråga till mig själv är nu om dessa böcker varit ett redskap för att hitta mitt "varför" eller om de faktiskt är mitt "varför". Kan det helt enkelt vara så att "förbättra mig själv" och att hjälpa andra göra detsamma är det jag vill syssla med? Intressant tanke!

Vad står på din önskelista?

2 kommentarer:

 1. Jag tror du är inne på något där! Verkligen! Att studera boklistor är ett grymt bra sätt att hitta var man är tror jag :) Jag har också tänkt den tanken, för även om mina boklistor alltid spretat grymt mycket, har de även förändrats och spretat på olika vis :)) Och det speglar ju absolut vem jag är just då, i meningen av vad summan av de olika bitarna uppgår till och vilka delar som är procentuellt störst, eller i sig väger tyngst. Tycker det är en bra fingervisning om man söker sitt varför! Vad engagerar dig? Du svarade just på det :) Keep that thought! /Å

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för peppandet! :-)

   Inser när jag tänker på det nu att det förmodligen också går att använda det tvärt om. Genrer som jag köpt någon enstaka bok inom men sedan inte köpt mer är förmodligen inte något jag skall satsa på. Hade jag tyckt det var så intressant hade jag väl köpt mer.

   Radera