onsdag 23 oktober 2013

Låt mobilen vara


Den amerikanska komikern Louis C.K. pratar i en inverju med Conan om hur mobiltelefoner påverkar oss människor.

Han menar att vi använder mobiltelefonen som en ursäkt för att inte behöva vara ensamma. För att inte behöva möta "tomheten" inom oss.

Några sms eller lite Facebook räcker för att hålla hjärnan upptagen. Det går på automatik. Sitter ensam på bussen? Ta fram mobilen. Väntar på en vän? Ta fram mobilen. Lång kö i mataffären? Ta fram mobilen.

Jag känner igen mig i det här och det räcker med en snabb titt omkring mig när jag åker buss för att inse att jag inte är ensam.

Det tråkiga är att det jag gör med mobilen inte verkligen gör mig lycklig. Det är bara ett sätt att döda tid. Facebook är helt klart inte svaret på frågan "varför" i mitt liv.

Jag tror att man måste våga möta tomheten. För det är nog där mycket av "sanningen" i livet bor. Det är i den tomheten som jag kan få svar på om jag är på väg åt rätt håll. Om jag vågar lyssna. Men jag nekar mig själv denna "kontakt med mig själv" genom att ständigt hålla hjärnan sådär lagom upptagen med strunt.

Jag byter ut starka känslor, både negativa och positiva, mot en halvljummen Facebook-sörja.

Därför tänker jag genomföra ett experiment: Jag tänker låta mobilen vara. Bara använda den när jag verkligen behöver – inte som ett tidsfördriv. Skall bli spännande att se hur det går!

Skulle du våga låta mobilen vara?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar