onsdag 9 oktober 2013

Livet är en fråga

Kanske är "varför" en fråga vars svar inte kommer som en "aha"-upplevelse. Kanske blir svaret istället lite tydligare för varje dag, likt ett pussel där jag lägger bitar allt eftersom tiden går. Varje beslut jag tar och varje handling jag utför blir då en pusselbit i svaret.

En herre vid Gary Keller har uttryckt denna tanke på ett bra sätt.
Life is a question, and your choices are your answer.
I så fall är min fråga "varför" i själva verket livet uttryckt som ett ord. Följer man den tanken är svaret jag söker inte något jag kommer hitta, utan något som jag skapar varje dag.

Vad säger i så fall mina val och handlingar om mitt liv? Ger de en samlad bild eller blir mitt svar en virrig utläggning om allt och inget? Hur ser pusslet jag lägger ut? Passar ens bitarna ihop?


De dagar jag mår bäst tror jag har egenskapen att saker och ting verkar passa ihop. Dagen blir på något sätt en slags helhet. Det är ju så jag vill att mitt liv skall kännas också.

Jag antar att det i brist på "den stora insikten" inte finns mycket bättre att göra än att försöka lägga varje pusselbit så rätt man kan. Till slut kanske man kan börja skönja vad pusslet föreställer.

Som danske filosofen Sören Kierkegaard har sagt:
Livet förstås baklänges, men måste levas framlänges.
Livet är en fråga – vad är ditt svar?

2 kommentarer:

 1. Om du vänder på det, och problematiserar just det att de dagarna där bitarna verkar passar ihop, är de dagar som känns bäst. De andra dagarna, där bitarna känns spretande, kanske är något som kan utveckla, utmana ännu mer? Åt andra håll än de du är vana vid, åt håll som inte nödvändigtvis passar ihop med resten? Kan en helhet vara helhet även om det inte är harmoni? och om du tänker musik, det som är harmoni för någon, är disharmoni för en annan. Men man kan utveckla sin musiksmak, och hitta harmonier där man först endast hörde disharmonier. Tänk om det är likadant med livet? Att harmonier kan utvecklas, spretigt kan bli som helhet, lite beroende på var man lägger ramarna runt. Med tillräckligt breda ramar får många fler olika former på olika pusselbitar plats :) Men hitta kittet mellan dem, det är frågan.. går det, och framför allt -behövs det? /Å

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant tanke! :-)

   Det kan nog absolut vara så att man kan upptäcka en "harmoni" i dagar som man först tyckte var kaos. Att man letar efter en röd tråd så intensivt att man missar de andra färgerna. :-)

   Samtidigt ror jag att det är viktigt att gå hyfsat långt åt något håll. Om man bara tar steg en för stunden vald riktning kommer man förmodligen inte komma speciellt långt från startplatsen. För att verkligen utvecklas tror jag det är viktigt att komma till andra ställen (både fysiskt och mentalt) och utmana sig själv lite. Kanske till och med sätta några pusselbitar utanför ramen!

   Radera