tisdag 1 oktober 2013

Ta beslut när du är fullt vaken

Att veta om man skall byta riktning eller kämpa på är onekligen svårt. Vid olika tidpunkter så känner man för olika saker. Man pendlar mellan att vilja byta, att vilja kämpa eller bara känna sig överväldigad av beslutet.

En aspekt av beslutet som jag tycker är intressant är om alla dessa känslor är "lika mycket värda". Kan man gallra ut vissa av känslorna som mindre betydelsefulla än andra på samma sätt som man rensar ogräs i en rabatt?

Mina tankar är inspirerade av författaren Steve Pavlina som i sin bok Personal Development for Smart People skriver:
A good way to build your awareness is to make your important decisions from the most reasonable thinking you can muster. The best point to make new choices is when you feel alert, clearheaded, and intelligent.
When you inevitably sink back down to lower states and lose sight of that higher perspective, continue to act on those decisions even though you may no longer feel as committed to them.
Han menar alltså att det man känner när man är vaken och alert är viktigare och mer representativt för hur du egentligen vill utvecklas än de känslor du har när du är trött.


I vissa fall är det ganska lätt att se att det är så det fungerar. Att städa är exempelvis inte min favoritsysselsättning, men när min hjärna är någorlunda pigg inser jag ändå att jag hellre vill städa än leva i en smutsig lägenhet. När jag är trött och hungrig tycker jag dock inte alls att städa låter speciellt nödvändigt.

Så detta kanske är en bra regel att ta hänsyn till även i de svårare och mer ångestfyllda besluten. Bry dig mer om dina tankar och känslor när du är pigg och alert än de känslor som smyger sig på när du är trött och sliten.

Skulle det funka för dig? Vill du olika saker när du är pigg eller trött?

2 kommentarer:

 1. Japp, jag tror det skulle funka för mig! Viktiga beslut ska tas i alert tillstånd! Jag hade ett tag en "regel" för att inte säga saker som jag i efterhand önskar att jag inte hade sagt. Den löd/lyder prata inte om känsliga saker efter klockan tio på kvällen. En regel som i vissa perioder och relationer i mitt liv har varit bra för mig, de gånger jag har följt den..
  Så ja, jag tycker det låter som en mycket vettig idé att ta viktiga beslut i alert tillstånd och sen hålla fast vid det beslutet, såvida man inte vid ett ännu alertare tillstånd kommer fram till något annat;)
  Jag tar ju ofta inte ens beslut om vilka kläder jag ska ha med mig på en weekend i trött tillstånd.. utan går å lägger mig, ställer klockan tidigare än tänkt och packar på morgonen:)

  /Domnisoara F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en ganska smart regel. Möjligen med undantag för att långa diskussioner ända in på småtimmarna kan vara både trevliga och givande.

   Vad gäller att packa resväskan kör jag mer tvärt om. Jag försöker ha allt packat och klart på kvällen. Förklaringen är att rädslan för att glömma något på morgonen är större än rädslan för felbeslut på grund av trötthet. Så jag försöker få allt packat på kvällen och sedan sova lugnt i förvissning om att jag förberett vad jag kan. Det är väl lite tycke och smak där kanske. Det är nog inte heller just kläd-besluten som jag haft störst problem med hittills. ;-)

   Radera