söndag 13 oktober 2013

Vad skulle du göra?

Ett visst svenskt lotteri har som högsta vinst 100 000 kr i månaden i 25 år. Det betyder att man för en lång, lång period framåt inte skulle behöva tänka på att tjäna pengar. Låt oss leka med tanken att vi vann denna högvinst.
Vad skulle du göra på dagarna om du vann 100 000 kr i månaden i 25 år?
Alltså, om du inte behövde lägga någon tanke på att få in pengar till hushållet, hur skulle du välja att spendera din tid? Ligga på soffan? Ut och resa? Vara hemma med barnen? Gå till jobbet ändå, för att det är roligt?


Svaret på denna fråga (liksom Fridas fråga) tror jag pekar oss i riktning mot vårt "varför" i livet. För mig är dock även denna fråga väldigt svår. Jag kan inte på rak arm ge ett svar.

Det känns nästan hemskt. Jag kan inte skapa en klar bild i huvudet vad jag skulle göra om jag inte behövde bry mig om pengar. Det tål verkligen att funderas på.

Ett sätt att tänka är att "jag skulle bara ha det bra och göra det som föll mig in för stunden". Det tror jag dock inte är hållbart i längden. Investeraren Paul Graham uttrycker det bra i sin artikel How to Do What You Love.
Unproductive pleasures pall eventually. After a while you get tired of lying on the beach. If you want to stay happy, you have to do something.
"You have to do something", säger han alltså. Men vad? Vilken sysselsättning skulle över en period av månader, år och till och med årtionden göra mig verkligt lycklig?

Vad skulle du göra?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar