tisdag 12 november 2013

Allt börjar med "varför"

Författaren Simon Sinek förespråkar att "varför" är det mest centrala när företag vill nå ut till sina kunder. Jag är övertygad om att det samma gäller för människor.

Why? How? What?Han menar att alla (företag, men i mitt fall människor) vet vad de gör. Det är ganska lätt. Du har inga problem att förklara vad du gör på dagarna. I mitt fall: "Jag utvecklar webbsidor som hjälper folk köpa mitt företags produkter".

Många (men inte alla) kan också förklara hur de gör det. Vad det är som utmärker dem från andra. "Jag är en erfaren programmerare som är analytisk och kan förstå svåra problem. Jag försöker alltid skapa enkla lösningar."

Hans poäng är att det verkligt viktiga inte är någon av dessa två frågor, utan varför man gör det man gör. Det är här många (mig själv inkluderat) börjar få problem. Det är nästan en konstig fråga och det blir lätt nonsens-svar i stil med "för att det är det jag jobbar med".

Han ställer med andra ord precis samma fråga som jag försöker i den här bloggen: "Varför?" Det är ett bättre svar på den här frågan som jag letar efter. Inte bara frågan om mitt jobb, utan allt jag gör i livet.

Jag  rekommenderar varmt att titta på klippet nedan. Det lyckades på en dryg kvart få mig än mer besluten i att hitta "varför".


Varför gör du det du gör?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar