lördag 2 november 2013

Naturen bryr sig inte

Vi är mitt i allhelgonahelgen när jag skriver detta.

Många skänker en extra tanke till de som gått bort och kanske tänder ett ljus på graven där någon man bryr sig om ligger. Kyrkogården bredvid där jag bor är nu ett vackert konstverk fyllt av hundratals små ljus.

http://www.flickr.com/photos/evelinaa/6319178795/

När jag vandrar genom kyrkogården i mörkret omgiven av alla dessa ljus slås jag av två saker.

Det första är att naturen inte bryr sig om oss människor. Alla de miljoner och åter miljoner människor som levt och dött på denna planet, vad återstår av dem idag? Var och en av dessa såg, liksom jag, sig själva som livets medelpunkt. De hade drömmar och ambitioner, rädslor och prövningar. Nu har de alla åter blivit jord.

Det andra som slår mig är att alla de ljus som omringar mig har placerats ut av någon som bryr sig om den döde. Trots att personen inte längre lever finns det någon människa som tänker på dem. Någon människa vars liv på ett starkt sätt påverkats av den döde. Kanske en son eller dotter. Kanske en vän eller släkting.

Mina tankar spinner vidare. Hur relaterar detta till det "varför" jag söker i mitt liv? Naturen bryr sig inte om mig heller, så mycket känner jag mig säker på. Jag tror därför inte att det finns något "rätt" svar min fråga. Ingen uttänkt plan. I ett större perspektiv tror jag helt enkelt våra liv saknar mening. Mening är ett begrepp vi människor har hittat på.

Samtidigt finns det människor som bryr sig om mig. Människor som skulle besöka min grav om jag gick bort. För dessa personer saknar inte mitt liv mening. Ur mitt eget perspektiv saknar det inte heller mening. Det faktum att vi söker en mening med livet gör att det blir värdefullt för oss att hitta en.

Så även om jag inte förväntar mig att hitta något slags facit på frågan "varför" så tror jag att jag kan hitta ett svar. Det blir en fråga om perspektiv. Livet som sådant kanske inte har en mening, men jag kan ändå känna att mitt liv har en mening för mig. Mening blir någonting högst individuellt. Någonting jag själv måste hitta.

Hur tänker du? Tror du att livet har en mening?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar