måndag 18 november 2013

Spelar "varför" någon roll?

Denna blogg handlar ju om jakten på "varför" i mitt liv. Att hitta motivationen i livet. Det som gör att man är sugen på att gå upp på morgonen. Ungefär som känslan man hade som barn när man ville gå och lägga sig tidigt dagen innan julafton för att man längtade så till julafton.

Under tiden jag har funderat på detta har jag kommit på ett antal saker som gjort mitt liv bättre. Så som att inte ha en TV, inse att jag inte är så gammal och straffa mig själv om jag kommer sent till jobbet. Ingen av dessa har dock givit mig någon djupare insikt i "varför".

Där någonstans börjar jag fundera på om det intressanta faktiskt bara är att jag mår bra och känner mig lycklig. Alltså, varför jag mår bra kanske är mindre viktigt än att jag faktiskt mår bra.

http://www.flickr.com/photos/peterthoeny/9639604809/

Å andra sidan kan det vara så att jag inte kommer må helt bra (åtminstone inte annat än periodiskt) utan att också inse vad det är som får mig att må bra. Kanske är att känna sig motiverad eller att ha "något att leva för" en så grundläggande del i att må bra i livet?

Sen tror jag i ärlighetens namn att det är en av egenskaperna som min hjärna har: den vill förstå saker. Det spelar förmodligen ingen roll om jag försöker strunta i "varför", den kommer försöka ändå. Vill man vara lite filosofisk kanske "varför" är som en stearinljus för en mal om natten – svårt att hålla sig i från men i slutändan bara farligt.

Vad tror du? Spelar varför någon roll? Är det värt att leta efter?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar