onsdag 6 november 2013

TV:n är inte svaret

En sak jag insett är att svaret på frågan om "varför" i mitt liv inte är "TV".

För ett antal år sedan hände det ganska ofta att jag fastnade framför TV:n. Gärna framför någon lagom lättsmält humor-serie i stil med How I met your mother, Simpsons, My name is Earl, Scrubs eller liknande. Innan jag visste ordet av det så hade tre-fyra timmar gått och klockan var långt över läggdags.

Att titta var visserligen underhållande men kändes i efterhand inte så värst givande. Jag hade till och med lite små ångestkänslor över att jag slängt bort en hel kväll framför "dumburken". Droppen som fick bägaren att rinna över var nedanstående bild som visar tiden amerikanska folket årligen lägger på att titta på TV jämfört med tiden det tagit att skapa Wikipedia.

200 billion hours a year spent watching TV by US adults, vs 100 million hours to create Wikipedia

Den fick mig närmast att bli äcklad av TV.

Jag började som ett första litet steg stänga av TV:n med den fysiska knappen på TV:n istället för via fjärrkontrollen. Efter ett tag insåg jag att det faktiskt ledde till att jag tittade mindre på TV. Det blev en liten gnutta krångligare att börja titta och det räckte i många fall. Jag märkte också att jag fick mer gjort och allmänt kände mig bättre.

Tiden gick och jag tittade på TV allt mer sällan. Någonstans dök tanken upp att jag faktiskt kanske inte behöver en TV. Knappt hade jag hunnit tänka tanken förrän jag gjorde slag i saken. Någon vecka senare dumpade jag TV:n och såg mig aldrig om.

Nu har jag inte ägt en TV på drygt tre år och är helnöjd med beslutet. Jag har istället mer tid för saker jag verkligen vill göra och de få saker jag vill se går normalt att se via datorn, hos en kompis eller på en pub någonstans.

Vågar du vägra TV? Gör du det kanske redan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar