söndag 24 november 2013

Varför gör jag inte det jag mår bra av?

Härom dagen satt jag och pratade med en kollega på lunchen angående vad som får en att må bra. Vi kom fram till att livet många gånger blir mycket bättre om man bara följer en uppsättning enkla regler. Några exempel vi kom på var att gå upp i tid på morgonen, håll rent i lägenheten, träna regelbundet och inte dricka alkohol för ofta. Vi var båda överens om att vi mådde bäst under de perioder där vi lyckades hålla på dessa regler.

Det fåniga är bara att vi var lika rörande överens om att vi oftast inte lyckades att hålla dem. Det tycker jag är konstigt!

http://www.flickr.com/photos/andy68/10489157026/

Ta en sån sak som att hålla rent i lägenheten. Jag vet av erfarenhet att jag mår sämre när min lägenhet är smutsig och/eller rörig, men ändå kan det gå en vecka eller två av kaos utan att jag tar tag i det. Det är ju inte det att det är svårt att städa - tvärt om. Inte heller tar det speciellt lång tid - på en halvtimme eller timme är det mesta borta och en timme till så skulle lägenheten vara i toppskick.

Så hur kommer det sig att jag misslyckas med att göra enkla saker som inte tar speciellt lång tid och som jag vet får mig att må bra? Man känner ju sig måttligt begåvad när man inser hur dumt man beter sig. Här har jag nog inget direkt bra svar. Det hänger väl förmodligen på disciplin och prokrastinering.

Wikipedia definerar begreppet prokrastinering som:
Vanemässig och kontraproduktiv senareläggning, förhalning eller undvikande av handlingar, beslut och arbetsuppgifter, trots vetskap om att det kan leda till negativa konsekvenser.
Det låter ju rätt korkat, faktiskt.

Känner du igen dig? Har du något knep?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar