lördag 16 november 2013

Varför sparar jag pengar?

Under det senaste året har jag blivit intresserad av privatekonomi. Att spara pengar, investera dem, amortera på lån och mycket mer har varit ämnen som jag fastnat för. En följd av detta har varit att jag stramat åt min ekonomi en hel del och fått mitt kapital att växa snabbare.

Det låter ju bra. Ett problem som jag dock känner är att jag inte egentligen vet varför jag gör det. Eller tja, på ett sätt vet jag varför. Det har helt enkelt "känts rätt" och tilltalat mig som person. Jag tycker om att ha ordning och reda (i min bokföring, exempelvis). Jag tycker om att samla på saker (i detta fall pengar). Jag tycker om att förstå saker (börsen, banker, etc). Men ändå, på ett lite djupare plan vet jag inte varför.

Bloggaren Mr Money Mustasche skriver angående att ha ett mål med sparandet.
Amassing money is just one side of the coin. The other is knowing what to do with it: deciding upon your own definition of freedom, figuring out when you have saved enough to accomplish it, and gaining the confidence to make the jump when you get there.


Jag har en vag idé om att jag sparar till ett framtida lägenhetsköp. Jag helt enkelt antagit att jag kommer köpa en så småningom och då vill jag kunna göra det utan lån, eller åtminstone med så lite lån som möjligt.

Men ändå saknar jag en motivering till varför jag skall spara. Ett faktiskt mål med min ekonomi. Nu känns det som att jag har förberett mig för och påbörjat en lång vandring men fortfarande inte vet vart jag skall gå eller varför.

På lite lagom luddig nivå går det ju att säga att målet är att jag skall kunna leva ett gott liv. Det är ju för all del sant, men det är väldigt svårt att ta beslut med det som mål. Vilken väg leder till "ett gott liv"? Jag skulle ju kunna spara till en resa till något varmt land, exempelvis. Eller kanske en ny cykel, förstärkare eller telefon. Jag kan spara pengarna till ålderns höst. Jag kan ge dem till mina (framtida) barn. Vilket av dessa alternativ skall jag välja? Vilket gör mig lyckligast? Lite tydligare regler skulle behövas.

I ärlighetens namn är detta lite av ett tema som jag känt inom många områden i livet. Jag är mycket bättre på att nå ett i förväg bestämt mål än att bestämma målet från första början. Mer genomförare än visionär.

Hur tänker du angående pengar? Sparar du och i så fall, varför?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar