fredag 6 december 2013

Att skapa meningen med livet

Vad är meningen med livet? Kanske är svaret att meningen med livet är att skapa meningen med livet.
Så skriver författarna av boken Rik på riktigt.

På sätt och vis är det lite av ett icke-svar. Att svaret på frågan är att ta fram svaret på frågan. Samtidigt är det ju inte vilken fråga som helst, så då kanske man inte skall förvänta sig att svaret är helt vanligt heller.

http://www.flickr.com/photos/aaronvandorn/10998426905/

En sak som tilltalar mig i detta svar är att varje individ uppmuntras tänka för sig själv. Jag känner mig nämligen långt ifrån övertygad om att det finns något allmängiltigt svar på frågan om livets mening.

Jag tror dock alla har en känsla av vad de tycker är rätt och fel. Exakt varifrån den kommer låter jag vara osagt. (Vissa skulle säga att den är ett resultat av gener och uppfostran, andra att den kommer från Gud.) Men hur den än dykt upp, så tror jag att varje person kommer uppfatta ett förslag på "mening med livet" som givande och tilltalande endast om den uppfyller de inre känslans krav.

Exempelvis tilltalar citatet som detta inlägg börjar med mitt inre sinne genom att säga att svaret är individuellt, att vi har makt över vårt liv, samt att livet inte är förutbestämt. Någon annan som tror att det finns ett förutbestämt svar som gäller alla och vilket vi inte kan påverka kommer sannolikt inte tycka ovanstående citat är speciellt vettigt.

Så vad har jag just "bevisat" nu? Inte så mycket vad meningen med livet är, som att vi kommer acceptera eller förkasta möjliga meningar med livet utifrån våra värderingar. Nåja, det låter väl rimligt. Men jakten på livets mening och svaret på "varför" i mitt liv går vidare.

Vad tror du om meningen med livet? Hur ser du på citatet i början av inlägget?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar