lördag 15 augusti 2015

Med stora krafter

Som ett slags komplement till insikten om att det är slöseri med energi att försöka kontrollera något vi inte kan kontrollera kommer insikten att det likaså är ett stort slöseri att inte kontrollera det vi faktiskt kan kontrollera.

 Early Responsibility, av cishore.
Genom att abdikera denna kontroll och omedvetet följa impulser sänker vi oss till en lägre medvetandegrad och går miste om vår fulla potential i livet. Vi lever ett liv styrt av inlärda regler som vi själva inte varit med och bestämt. Några av dem kommer från vår natur; regler som växt fram under miljontals år av evolution med enda syfte att hålla oss vid liv så att vi kan reproducera. Andra av dem kommer från vårt samhälle; regler om vad som förväntas av oss för att "passa in" som en lydig medborgare.

Sällan tar dessa regler hänsyn till att vi faktiskt skall må bra. Vår reptilhjärna flyr helst från varje upplevd fara. Vårt samhälle vill att vi springer på i ekorrhjulet tills vi stupar. Det är inget recept för att vare sig må bra eller leva ett liv som gör någon skillnad.

Men vi har en hemlig superkraft – vårt förnuft! Med hjälp av vår förmåga att tänka och resonera kan vi välja att ignorera våra inprogrammerade standard-beteenden. I dess plats kan vi sätta beteenden som följer våra värderingar och som leder till ett bättre liv.
"Med stora krafter kommer stort ansvar"
Liksom dessa ord från Spindelmannen förmedlar så följer det med denna superkraft också ett ansvar att använda den på ett bra sätt. Att låta bli är lika oansvarigt som när en folkvald politiker låter sina personliga intressen styra eller en vuxen som slår ett barn. Jag skulle till och med säga att det är långt mycket mer oansvarigt än dessa andra exempel. Det är den "ultimata oansvarigheten" – du slösar bort ditt liv!

Slösar du bort ditt liv?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar