torsdag 13 augusti 2015

Slöseri med energi

Att lägga energi på att försöka kontrollera något som ligger utanför ens kontroll är precis som det låter ett stort slöseri med energi. Trots det försöker många.

De försöker kontrollera vad andra människor tycker om dem, sin partners eller sina barns beteende och kanske till och med vädret. Vissa vågar exempelvis knappt säga "det brukar aldrig regna på min födelsedag" av rädsla för att detta påstående på något sätt skulle påverka vädret!

Den kloke inser att ett sådant beteende är fruktlöst och låter bli. Istället fokuserar den kloke på sitt eget beteende. För medan vi inte kan kontrollera vad andra människor tycker om oss kan vi välja att vara en person som är värd att tycka något gott om. Vi kan inte bestämma att vår partner skall älska oss, men vi göra det som står i vår makt för att vara en person värd att älska.

 Lost Control, av TheGuyCalledDennis.
Tyvärr är det lätt att luras av externa händelser som påverkar oss. När de inträffar känns det ofta som att vi kan påverka det som hände. Det är en villfarelse. Vi behöver inse att även om stimulin kom utifrån måste vår respons vara riktade mot oss själva.

Om vi blir irriterade över att det började regna när vi just ställt fram grillen hjälper det inte att bli arg på vädret. (Vädret bryr sig inte och maten blir inte klar snabbare.) Rätt respons måste vara riktad inåt – förslagsvis inse att irritationen inte tjänar oss, flytta över maten till spisen och fortsätta med att ha en trevlig kväll.

Slösar du din energi genom att försöka kontrollera saker utom din kontroll?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar