lördag 16 januari 2016

Att jämföra sig med andra

Inom både stoicism och buddhism strävar man efter lycka. Båda filosofierna menar också att en viktig väg till detta är genom att arbeta med sina tankar, i synnerhet för att arbeta bort de negativa tankar som uppstår. Båda talar också om vikten av att tänka på vilka man jämför sig med.

Om man bara jämför sig med sådana som på olika plan har det bättre än en själv framstår man naturligt som ganska dålig. Jämför man sig istället med de som har det sämre ställt inser man dock att man har det väldigt bra.

Byul vs Yeolume vs Dal, av Hina Ichigo

Detta kan tolkas som att man skall sänka sina ambitioner och jämföra sig med "misslyckade människor" (vilka de nu är). Men det tror jag inte riktigt är poängen. I vissa fall kanske man behöver kanske justera sina ambitioner om man inser att de man har faktiskt inte är rimliga utan bara leder en till besvikelse.

Men den verkliga poängen här är nog egentligen att inse hur bra man faktiskt redan har det!
  • Kan du gå upp på vinden och hämta något när du behöver det? Inte en självklarthet för en rullstolsbunden.
  • Om du hör en kraftig smäll utanför huset, tänker du då "undrar vad det där var, kanske ett bildäck"? Det är inte en lyx som någon i en krigszon har.
  • Är allt som står mellan dig och en näringsfylld måltid att du behöver ta råvarorna ur kylen och tillaga dem? De flesta människor på jorden har inte i närheten av det förråd av mat som du har.
  • Kan du gå över till din partner och ge hen en kyss? Det kan den som är ofrivillig singel bara drömma om.
Listan kan göras lång.

Även de mest vardagliga saker som vi tar för givet är en önskan för någon. Genom att inse det kan vi ta ett stort steg på vägen mot lycka.

Vem jämför du dig med?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar