måndag 11 januari 2016

Illusionen om enkelhet

Stoikerna ansåg att vi, till skillnad från växter och andra djur, har en unik förmåga att resonera på en hög nivå och att det är genom att använda denna förmåga vi kan åstakomma ett liv fyllt av lugn och glädje.

Atmospheric conditions at Lake Crescent in Olympic National Park, WA, av Lindley AshlineSpontant låter det rimligt.

Samtidigt får jag ofta känslan av att lugnet och glädjen nås genom att röra sig bort från tänkande. Att det är i för mycket tänkande som stress och depression bor.

Jag kan få en längtan efter ett enklare liv. Att flytta ut till en stuga i skogen. Att ha ett enkelt arbete där man "jobbar med händerna". Om bara livet vore enklare och jag inte behövde tänka så mcyket så skulle jag må bättre, tänker jag.

Av erfarenhet vet jag dock att jag mår bra vid de tillfällen då jag lever medvetet och tar initiativ till en sund och ansvarstagande livsstil. När jag tänker igenom situationer där jag inte mår bra och resonerar mig fram. Det är något som i flera fall hjälpt mig nå en högre lycka och ett större lugn, även om det ibland medfört en större obekväm förändring.

Vad jag verkligen vill komma bort från är nog snarare de negativa tillstånd jag förknippar med att "tänka". De där gångerna man bara vill "stänga av" hjärnan. När man drabbas av ångest över saker man (inte) gjort eller oro inför framtiden.

För om man faktiskt "stänger av hjärnan" kommer ju ofelaktligt andra processer ta över – instinkter, känslor och rutiner. Å de är verkligen inte alltid de som skänker lugn och lycka! Tvärt om är det ofta på grund av instinkter och rutiner som man fastnar i dåliga mönster och tankebanor. Så nej, "stänga av" tror jag ändå inte är svaret.

Insikten blir att man inte undviker det negativa tänkandet genom att avstå från att tänka över huvud taget, utan genom att aktivt och medvetet tänka positivt.

Hur tänker du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar